Schermafdruk 2019-10-09 08.32.50.png
non-surgical
cosmetic medecine
fillers
Show More

Spierrelaxerende toxines tegen rimpel- en plooivorming

Spierontspannende produkten worden meer dan een halve eeuw gebruikt als therapie voor tal van medische aandoeningen in de urologie, neurologie, gynaecologie en dermatologie.

In de praktijk van de esthetische behandelingen wordt het toegepast voor rimpelbehandeling, wat het meest tot de verbeelding spreekt.

Merknamen van deze wijdgekende produkten mogen sinds de zomer van 2015 wettelijk niet meer vernoemd worden.

 

Behandeling met spierontspannende produkten als behandeling voor rimpels. 

Waar dient het toxine voor ?

De gebruikte medicatie is een natuurlijk gezuiverd eiwit en werkt als een tijdelijke en plaatselijke spierontspanner. In de esthetisch-chirurgische praktijk zijn deze producten een  aanvuling na uitgevoerde gelaatscorrecties of kan het gebruikt worden als voorbereiding hierop. Het kan ook op eenvoudige wijze aangewend voor rimpelbehandeling en werd hiervoor goedgekeurd door de FDA.

Voor rimpelbehandeling geven deze spierontspannende middelen in een aangepaste dosis zeer natuurlijke resultaten.

 

Dit toxine kan in te hoge dosis of op foute plaatsen geprikt onnatuurlijke gelaatstrekken veroorzaken. Wendt u daarom uitsluitend tot een ervaren arts.

Wat is de oorsprong van het produkt dat spierverzwakkend werkt en de rimpels tegen gaat ?

In de jaren vijftig ontdekten wetenschappers dat overactieve spieren geïnjecteerd met eiwittoxine minder spieractiviteit vertoonden omdat het product de afgifte van acetylochine blokkeerde.  De spieren konden zich niet meer of minder samentrekken gedurende 4 à 6 maanden.

 

Daarnaast heeft het produkt een positief effect op heel wat andere aandoeningen nl. migraine, hyperhidrosis (i.c. overmatig zweten onder de oksels, aan handen en voeten ), het overactieve blaassyndroom, vaginisme, wondheling, speekselvloed, diabetische neuropathie en spierspasmen bij vele neurologische aandoeningen en geboorteafwijkingen, dus ook bij kinderen.

 

Het wordt door vele medische specialisten gebruikt als een wetenschappelijk erkend en medisch zeer gewaardeerde behandeling. De ziekenfondsen vergoeden de medicatie voor deze toepassingen.  Na meer dan 50 jaar gebruik zijn er geen medische nadelige effecten gekend of ervaren. 

Is de procedure pijnlijk?

De specifieke medicatie wordt in de huid geprikt met zeer fijne naaldjes, te voelen als  speldenprikken. Per zone zullen er steeds een drie tot zes prikken gegeven worden. Om het ongemak te verminderen kan de huid voor en direct na de behandeling gekoeld worden met coldpaks of ijszakjes. 

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

U kunt na een behandeling behandeling direct weer aan het werk. Het ergste wat kan gebeuren is een blauwe plekje indien een bloedvaatje geraakt zou worden.

 

Hoe werken spierverzwakkende toxines ?

Het produkt is een proteïne dat inwerkt op de contactplaatjes tussen de zenuweinden en de expressiespiertjes (die plooien en rimpels veroorzaken). Het effect toont zich pas na drie tot vijf dagen en is na 10 dagen pas volledig werkzaam. 

 

Deze spiertjes kunnen dan niet of minder geprikkeld worden om rimpels te veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de juiste spiertjes aangeprikt worden en de juiste hoeveelheid gebruikt wordt.  Links en rechts moet een gelijk resultaat hebben, maar dit is niet altijd zo omdat links of rechts de spiertjes soms een andere kracht hebben. 

 

Een controle of beperkt bijwerken na een tiental dagen is vaak aangewezen voor een optimaal resultaat.

Is het altijd succesvol ?

Bij 1,1% van de patiënten zijn blokkerende antilichamen vastgesteld. Dat betekent dat deze mensen geen of slechts minimaal effect van behandeling hebben.

Voor welke rimpels dient het eiwittoxine ?

Het is vooral geschikt voor de diepe rimpels boven aan de neusbrug tegen het voorhoofd, voor de plooien op het voorhoofd zelf en voor de kraaienpootjes.

 

Een wenkbrauwlift kan bekomen worden, alsook de kaaklijn verbeteren door de spieren hier te verstrakken. Sommige spieren kunnen strakker gaan werken doordat de tegenwerkende spieren ontspannen onder invloed van de behandeling.  Zo ook kunnen plooien in de halsstreek behandeld worden.

 

Het “plooienrokje” van de bovenlip kan ook gedeeltelijk verstrijken onder invloed van een lage dosis spierverzwakkers.

Hoe dikwijls moet ik de eiwittoxine-behandeling ondergaan ?

Het effect houdt 4 tot 6 maanden aan, maar de tussentijdse periodes kunnen verlengen naarmate dat je langer gebruiker/gebruikster bent.  

Welke alternatieven zijn er voor een eiwittoxinebehandeling?


Dit specifiek eiwittoxine is feitelijk uniek in zijn werking en is niet gevaarlijk bij correct gebruik. Het neemt de oorzaak van de dynamische rimpels weg. 

 

Op statische rimpels, die ontstaan door een te slappe huid heeft het weinig effect, omdat de onderliggende spiertjes hier niet de oorzaak zijn van de rimpelvorming.

 

Statische rimpels kan je op andere wijzen bestrijden: door de oppervlakkige huid af te schaven (dermabrasie, laser of met chemische peelings) of door de rimpels op te vullen met vulmiddelen die daarvoor dienen. Zie "fillers"

 

Operatieve ingrepen tegen rimpels zijn vaak de enige oplossing, voor rimpels veroorzaakt door een te slappe huid of een overschot aan huid. We denken dan aan ooglidcorrecties, facelifting’s en voorhoofdsliftings.


Een bredere aanpak kan bestaan uit een combinatie van toxines, fillers en heelkunde. Vraag hierover advies aan uw plastisch chirurg.

Koptekst 1

Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png