facelift
minilift
blefarochalasis
bovenooglidcorrectie
blefaroplastie
onderooglidcorrectie
halscorrecties
lipocontouring van de hals
lippen
lipcorrectie
lipaugmentatie
lipverdikking
otoplastie
oorcorrectie
Show More

Rhinoplastie of neuscorrectie - neusplastie

 

Ben ik oud genoeg voor een neuscorrectie?

Als regel is het best te wachten tot de neus volledig volgroeid is. Dit is ongeveer 16 jaar voor meisjes en 18 jaar voor jongens. 

 

Moet ik worden opgenomen?

 

Een eenvoudige rhinoplastie kan gebeuren zonder narcose met een roesje. Dit roesje of 'sedatie' bekomen we door kalmerende tabletten toe te dienen of een injectie te geven in de bil.

 

De operatie is dan volledig pijnloos maar sommige patiënten kunnen het (psychologisch) niet aan dat er aan hun neus gevijld en gewerkt wordt terwijl ze wakker zijn. Te vergelijken met een tandartsboor op je kaak. Het voordeel van deze procedure is minder nabloeding en een sneller herstel.

Een neuscorrectie kan evenzeer onder narcose tijdens een dagopname. Soms dient er ook aan de inwendige structuren van de neus gewerkt om de ademhaling te verbeteren. Deze procedure kan dan gelijktijdig uitgevoerd of in samenwerking met de NKO- of ORL-artsen en gebeurd steeds onder narcose. 

 

Na de ingreep blijft u onder controle van de medische staf in de kliniek. Zodra de chirurg(en) en de anesthesist het verantwoord achten mag u de kliniek verlaten. Dit is dezelfde dag of de ochtend na de ingreep. U kan dan gewoon naar huis, met begeleiding.

 

Na de ingreep kan er nog 24 uur nasijpelen zijn van bloed ondanks de kleine tampons die in de neusgangen aangebracht werden. Deze tampons kunnen snel verwijderd worden, meestal na 2 dagen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

 

Bij de meeste neuscorrecties wordt botweefsel en kraakbeen van vorm veranderd of verwijderd. De incisies worden vaak aan de binnenkant van de neus gemaakt. Na de ingreep is hier niets van te zien.

 

In sommige gevallen zal gekozen worden voor een incisie in het tussenschot van de neus, waarbij een littekentje lichtjes zichtbaar kan blijven in de columella. Men spreekt dan van een open rhinoplastie.

 

Bij verkleining van de neusvleugels worden stukjes huidweefsel aan de onderkant van de neusvleugels verwijderd. De hechtingen zullen precies in de plooi tussen de neus en de wangen worden gemaakt. Hierdoor zullen er geen zichtbare sporen van de ingreep resteren.

 

In veel gevallen zal er na de ingreep een kleine gipsspalk op uw neus worden geplaatst en een verband aangelegd. Deze moet ongeveer 5 dagen blijven zitten. In de meeste gevallen wordt een neustampon aangebracht om het wondvocht op te nemen. Deze worden na 12 of 24 hr verwijderd.

Is een neuscorrectie een pijnlijke procedure?

Een esthetische neusoperatie is niet pijnlijk, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen en zeer gevoelig zijn. Houd er tevens rekening mee dat uw neus geruime tijd gevoelig kan zijn bij koud weer of wisselende weersomstandigheden. Men kan gedurende 24 uur echter niet ademen door de neus wegens de  neustampons die in de neusgangen aangebracht zijn. Dit is het enige wat als vervelend ervaren wordt.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

 

Het is na de ingreep noodzakelijk om enkele dagen absolute rust te nemen.  Dan kan u geleidelijk werkzaamheden hervatten, waarbij het niet toegestaan is om te bukken. Zware lichamelijke inspanningen zijn in de eerste maand na de ingreep niet toegestaan, evenals zwaar tillen. De meeste personen hervatten het werk na een week of na het verwijderen van de neusgips. 'Huishoudelijk bewegen' kan vrijwel onmiddellijk.

 

En sporten ?

 

Sporten kan u pas na een maand. Het risico voor een stoot of slag is te groot en de neus is hiervoor te fragiel. Bij sport of lichamelijke inspanning zal u ook een zwelling merken van de neus, die op zich echter geen kwaad kan. Zolang er zwelling is of optreedt zijn de weefsels nog niet 100 % hersteld.

Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png