bovenooglidcorrectie - blefaroplastie - ooglidcorrectie

facelift
minilift
blefaroplastie
lower eyelids
rhinoplastie
nose
facial liposuction
lipocontouring
lips
lipaugmentatian
otoplastie
bat ears
Show More

​Algemeen

 

Door het natuurlijk verouderingsproces kunnen de bovenste oogleden slapper worden en zelfs tot over de oogbal gaan hangen . Door de verzwakte spier is er geen weerstand meer tegen dieper liggend vet dat naar buiten glijdt. Dit geeft problemen bij het zien, vooral lezen, handwerken e.d.  Tevens zorgen zij voor een vermoeide en verouderende blik. De medische term hiervoor is blerpharochalasis. 

 

De plastische chirurg kan dit probleem mooi oplossen.  Soms gebeurt dit samen met een blefaroplastie van de onderste oogleden.

Voor de ingreep..

Voor de ingreep rookt u niet, drinkt u geen alcohol en neemt u geen bloedverdunners. U kan een medicatie nemen die de zwelling tegen gaat. We schrijven deze (drinkampullen) voor tijdens de voorafgaande raadpleging. U neemt deze de ochtend van de ingreep, de avond en daags nadien.

Werkwijze

De blepharoplastie of oogledencorrectie kan zowel onder lokale als onder algemene narcose gebeuren. De locale procedure wordt het meest frequent uitgevoerd .

Vlak voor de ingreep tekent de chirurg nauwkeurig het huidoverschot af.  Plastisch chirurgen nemen ook altijd foto’s voor de ingreep.  Tijdens de operatie  wordt er een sneetje gemaakt in de plooi van het bovenste ooglid. Het teveel aan huid wordt weggesneden, al dan niet in combinatie met een weinig vetoverschot.  Het vet dat zich toont wordt herwerkt, ofwel terug naar binnen geplaatst of het wordt weggenomen.

 

Meestal wordt de kringspier van het oog bij de oogledencorrectie hersteld zodat we een stevigere wand bekomen.  Het litteken verdwijnt volledig in de natuurlijke huidplooi en zal na de herstelperiode nauwelijks zichtbaar zijn.  De hechtingen zijn zelfoplosbaar of dienen verwijderd te worden na 5 dagen.  Vaak is het een combinatie van hechten en kleven.  Een uur na het uitvoeren van een blepharoplastie mag u al weer naar huis .

 

Na een correctie van de oogleden

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden mogelijk gezwollen, oedemateus en blauw. Zelden verhindert dit het zicht. De sclera van de ogen (het wit) kan wat zwellen, wat een tijdelijke droeve blik kan veroorzaken.

 

Soms is er een discrete zwelling van de kaken, we spreken dan van 'hamsterwangetjes'. Dit vermindert na enkele dagen.

 

Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje. Een pijnstiller is wellicht niet nodig.

 

Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd. Bij gevoel van irritatie druppelt u oogdruppels, vrij verkrijgbaar in de apotheek. Soms heeft men een wazig zicht, dit kan door zwelling van de oogbol of de lens.

De week na het verwijderen van de draadjes zien we vaak nog een zwelling optreden boven de snede. Dit is tgv stuwing omdat het litteken nog geen normale vochtcirculatie toelaat. Dit zal de volgende weken verbeteren.

Sunblock is aangewezen om het litteken niet bloot te stellen aan zonneverbranding.

Risico's en complicaties

Af en toe kan er een kleine bloeding voorkomen en duurt hierdoor de zwelling wat langer dan normaal.  Meestal is dit helemaal niet ernstig maar duurt het wel wat langer vooraleer de oogleden er opnieuw normaal uitzien. 

 

Soms is het openen en sluiten van de ogen wat lastig de eerste dagen na de operatie.  Om uitdrogen van de ogen na een oogledencorrectie tegen te gaan kan u dan best een zalf of gel (kunsttranen) aanbrengen die vrij te verkrijgen zijn in elke apotheek.

 

Het resultaat van een bovenste ooglidcorrectie is blijvend, enkel wanneer de huid en de oogkringspier, m. orbicularis, verder verslappen is een nieuwe ingreep nodig. 

 

Soms ontstaat er een lichte asymmetrie tussen de beide oogleden en moet er een minieme correctie gebeuren. Ook kan dit te wijten zijn aan een samentrekken van het litteken en herstelt zich dit spontaan in de loop van de volgende weken of maanden.

 

Bij vorming van harde of te rode littekens kan een prik met een huidcortisone wonderen verrichten.  Dit gebeurt pas na een maand.

 

De gevoelloosheid en zwelling rond de ogen nemen spontaan af . Een erg zeldzame complicatie is het ontstaan van kleine epitheelkystjes (witte bolletjes) die in het verloop van het litteken opengeprikt of chirurgisch verwijderd moeten worden .


 

Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png