Onderooglidcorrectie

blefaroplastie - ooglidcorrectie

blefarochalasis
bovenooglidcorrectie
rhinoplastie
neuscorrectie
halscorrecties
lipocontouring van de hals
lippen
lipcorrectie
lipaugmentatie
lipverdikking
otoplastie
oorcorrectie
Show More

Wallen onder de ogen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid, de oogkringspier en/of vetophoping. Ook een verstoring in de vochtdrainage rond het oog zorgt voor wallen.

Deze wallen zullen verbeteren na een ooglidcorrectie.

Bij een correctie der onderste oogleden is het belangrijk om enkele dagen te rusten.

  • Indien een zwelling of nabloeding optreedt zal de genezing langer duren omdat het oog dan wat opentrekt door de zwelling.

  • Een nabloeding kan de spier van het onderooglid verstijven wat ook tijdelijk een 'ectropion' veroorzaakt (het naar buiten kantelen van het ooglid).

  • Tevens kan er tijdelijk een verschil zijn in grootte van het oog. Bij dikkere  huiden is hiervoor meer risico.

  • Soms treedt er een zwelling op van de kaken - hamsterwangetjes-  die na enkele dagen verdwijnen. 

  • Indien er toch een vertraagde genezing optreedt door zwelling, bloeding of hypertrofe littekengenezing kan het volledige genezingsproces meer tijd in beslag nemen. U dient dan regelmatig op controle te komen om de genezing te bespoedigen.

Het resultaat is na een tiental dagen 'redelijk'. De recente operatie is dan goed te camoufleren met wat maquillage.

Bij het corrigeren van de onder- en bovenoogleden samen, kan de oogbol zelf soms wat onderhevig zijn aan zwelling. Hierdoor komt er een matte en/of gelige glans in het wit van de ogen, wat een tijdelijk triestige blik veroorzaakt.

Werkwijze

Onderooglidcorrectie of een blefaroplastie van de onderste oogleden kan zowel onder lokale als algehele verdoving plaatsvinden.  De lokale ingreep gebeurt ambulant. U kan onmiddellijk na de ingreep naar huis.

Tijdens de ingreep wordt er een incisie gemaakt, juist onder de wimpers van het onderste ooglid met een verlenging tot in de ooghoek.  De uitpuilende vetkussentjes worden verwijderd of terug op hun plaats gebracht achter de orbicularisspier.  De overtollige huid wordt weggesneden . De huid en eventueel de spier wordt strakgetrokken naar de buitenste ooghoek toe en gehecht. 

 

Bij sommige ingrepen wordt er langs de binnenkant van het onderste ooglid geopereerd.  Deze techniek kan echter geen huid aanspannen en beoogt enkel vet weg te nemen. Anderzijds is het niet meer de bedoeling om vet weg te nemen, maar te repositioneren.

Kraaienpootjes en oedeem op de jukbeenderen kunnen niet door een blepharoplastie verholpen worden .

Na een correctie van de oogleden

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden meestal gezwollen , oedemateus en blauw.  Zelden verhindert dit het zicht.  Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje . Een pijnstiller is wellicht niet nodig . Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Indien u niet te ver van de praktijk woont, zullen wij u tussentijds terugzien voor verzorging en evaluatie. Veel patiënten hebben een geruststelling nodig wegens het vreemde zicht na dergelijke ingreep.

Risico's en complicaties

 

Een operatie kan nabloeden. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.

 

Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten echter vanzelf.

 

Een ectropion is eerder zelden, waarbij het ooglid wat afstaat van de oogbol en niet perfect aansluit.

Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png