facelift - minilift - gelaatscorrecties
blefarochalasis
bovenooglidcorrectie
blefaroplastie
onderooglidcorrectie
rhinoplastie
neuscorrectie
halscorrecties
lipocontouring van de hals
lippen
lipcorrectie
lipaugmentatie
lipverdikking
otoplastie
oorcorrectie
Show More

 

Het succes van de moderne facelift is het natuurlijke resultaat. U ziet er goed uit, de klok werd 10 jaar teruggezet, maar er is geen onnatuurlijke "look" geen "plastic face".  Dit is eigen aan de moderne technieken : niet alleen de huid maar ook het onderhuidse weefsel wordt gelift.

 

De lifting dient technisch weloverwogen te gebeuren : "Liften" betekent niet enkel de huid willekeurig aanspannen, maar de inwendige structuren en lagen terug plaatsen waar ze voorheen waren.

 

Het blijft de goud-standaard voor een gelaatscorrectie ondanks alle modernere vormen van zachte aanpak met toxines en fillers. Deze kunnen de operatieve lifting evenwel uitstellen en aanvullend waardevol zijn.

Voor de ingreep..

Voor de ingreep rookt u niet, drinkt u geen alcohol en neemt u geen bloedverdunners. U kan een medicatie nemen die die bloeduitstortingen tegen gaat. We schrijven deze (drinkampullen) voor tijdens de voorafgaande raadpleging. U neemt deze de ochtend van de ingreep, de avond en daags nadien.

Wat is het verschil tussen een mini facelift en een grote facelift ?

Een grote facelift behandelt de hals, gelaat, voorhoofd en oogleden. De insnede's voor de facelift zijn op de boord van de haarlijn, voor het oor en achter het oor, waarvan de littekens haast onzichtbaar zullen genezen.

Mini betekent alleen de wangen (mid-face of middendeel van het gelaat), alleen de hals, of alleen het voorhoofd of een combinatie van 2 zone's (uitgebreide minifacelift). 

Een volledige uitgebreide procedure kan tot 4 uur in beslag nemen, waarbij mogelijk een narcose aangewezen is. Een beperktere procedure kan in 2 uur en kan zonder algehele narcose.

Moderne varianten van de facelift, zoals MACS-lift zijn populair. Het middelste 1/3de én een deel van de hals gebeuren hier tegelijkertijd. Het betreft hier SMAS-technieken, technische termen om te wijzen op wat er in de diepere lagen gebeurt. Er zijn meerdere technieken naargelang de auteurs die deze ontwikkelden en beschreven.

 

Deze mini facelift kan nog gecombineerd worden met een oogledencorrectie, een lipofilling of een peeling.

De grote trekkracht wordt bij SMAS-technieken niet meer uitgeoefend op de huid maar voornamelijk op de diepere weefsels onder de huid. Dit gebeurt vaak door middel van een plicatuur of inwendige lusvormige hechtingen.

 

Het gelaat zakt uit met de jaren. Het is niet alleen de huid die zijn elasticiteit verliest, maar ook de diepere lagen gaan verslappen. Bijkomend is er resorptie van botweefsel van het onderliggend skelet.

De atrofie van het gelaatsvet kan men bijkomend 'vullen', cfr liquid facelift of compenseren dmv lipostructure met eigen vet.

Indien de hals beladen is met teveel vet, wordt hier een liposuctie uitgevoerd. Het weghalen van het vet betekent dat er hier ruimte ontstaat om de hals naar boven te halen, dat er weer een elegante en jonge neklijn en kaaklijn zal ontstaan.

Omdat de liposuctie gebeurt met kleine canules en zeer oppervlakkig onder de huid gebeurt, wordt deze huid aan de binnenkant als het ware geprikkeld (curettage-effect) en zal hierdoor nog extra retraheren (lees :aanspannen) Het weggezogen vet kan benut worden om de gelaat weer op te bouwen waar nodig.

Indien de huid nog jong en elastisch is kan een liposuctie alléén, zonder lifting, ook wonderbaarlijke effecten geven.

 

Uiteindelijk gaat het niet over de termen mini lift, Macs-lift, soft lift e.d., maar over het resultaat dat beoogd wordt met een bepaald type facelift in verhouding tot de toestand van uw gelaat. 

 

De methode dient dan aangepast “op maat”, naargelang de noden en de gewenste effecten, door gebruik of combinatie van deze technieken. 

 

Al deze varianten bepalen tevens de kosten en de prijzen, wat het moeilijk maakt om een standaard antwoord te geven op de frekwente vraag : wat kost een facelift ?

Met of zonder ziekenhuisverblijf? 

Een facelift kan gebeuren met of zonder algehele narcose. Vaak passen we een sedatie of roesje toe, waarbij de patiënt slaperig is en slechts wazig bewust is van tijd en het gebeuren.

 

Een ziekenhuisovernachting is dan niet nodig of de ingreep gebeurt ambulant. Een strikte opvolging is aangewezen met een verbandwissel daags na de ingreep.

Patiënten met een medisch risico of indien we een uitgebreidere facelift voorstellen zijn we aangewezen op het ziekenhuis met narcose of supervisie van een anesthesist. Dit moet individueel bekeken worden.

 

Na de ingreep...

Na de ingreep is er een verband dat tot daags nadien zitten blijft. Meestal zijn er twee onopvallende drains achter de oren die de dag na de ingreep verwijderd worden.

Drains zijn niet echt noodzakelijk. Ze zorgen er wel voor dat u minder ecchymosen of blauwe plekken hebt. U krijgt dan een nieuw maar veel lichter verband, dat u wederom de dag nadien kan verwijderen. U neemt dan een douche en kan de haren wassen...

Hoe lang moet ik binnen blijven ?

Werken en fysische inspanningen zijn  te vermijden gedurende een week, om geen risico te lopen op nabloeding.

De chirurg zal de dag na de ingreep uw verband al verwijderen. U krijgt dan een kleiner verband. 

Rust respecteren voor de herstelperiode is belangrijk. De huid moet terug genezen. Alle kleine zenuwen en bloedvaten dienen te herstellen.  Dit is een genezingsproces dat niet verstoord mag worden. Roken is zeer nadelig en kan afsterven van de huid veroorzaken.

Draadjes worden verwijderd vanaf de vijfde dag of vergaan spontaan. De littekens zijn na de genezing nauwelijks nog zichtbaar. In het gelaat zullen de  littekens beter en sneller genezen dan op de rest van het lichaam, een voordeel vanwege de natuur.

En dan ?

U kan enkele dagen na een facelift goed functioneren. Maar u bent pas sociaal toonbaar na één tot twee weken. De laatste sporen van een operatie kan u verbergen met een lichte maquillage. Het genezingsproces gaat dan verder. Het is pas echt genezen na zes weken tot drie maanden. 

 

Hoeveel jaar heb ik resultaat van deze behandeling ?

 

Het verouderingsproces is individueel verschillend, maar algemeen kan men stellen dat u met een facelift 10 jaar voorsprong neemt in de tijd. U behoudt deze voorsprong dan ook.

Een goede huidverzorging en gezonde levenswijze blijft echter noodzakelijk om zolang mogelijk een mooi gelaat te behouden.

 

Roken veroudert de huid. Er zijn ook meer operatieve risico's bij rokers, doordat er minder zuurstof aanwezig is in de bloedcirculatie.

 

Facelift met suspensie- of tractiedraden ?

De methode van "liften" met enkel draden is een ingreep die ambulant gebeurt onder plaatselijke verdoving. 

Draden vervangen de facelift niet, maar kan deze jaren lang voorafgaan of kan jaren na de ingreep het effect van de chirurgische lifting onderhouden. Hierbij worden draden geweven onder de huid. Idealiter zijn ze resorbeerbaar om geen reacties of retracties te veroorzaken. 

 

De methode is bedoeld om een beperkte verbetering te bekomen, die vaak voldoende is naargelang de casuïstiek. De indicatie en keuze van patiënt moet goed overwogen worden.

 

Het effect van suspensie- of tractiedraden houdt niet langer dan 6 tot 12 maanden en kan herhaald worden. Het is een techniek die enkel de huid lift en verstevigt.

 

Plastisch chirurgen zijn eerder geneigd een operatieve correctie uit te voeren met een duurzamer resultaat. Een chirurgische lifting verstevigt ook de onderhuidse structuren, vnl de spieren en hun fascia (peesblad). 

Schermafdruk 2019-08-29 21.26.16.png
Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png