Borstvergroting of borstaugmentatie.

borstlifting
met of zonder implantaten
borstverkleining
borstreductie
gynaecomastie
borstvorming bij mannen
Show More
Schermafdruk 2019-08-21 08.12.10.png

De borstvergroting is een van de meest dankbare ingrepen. Het is een courante ingreep, die nauwelijks een litteken veroorzaakt.

Wat houdt de ingreep in?

 

Een borstvergroting houdt in dat de plastisch chirurg een implantaat inbrengt in uw borsten. Dit kan achter of voor de grote borstspier zijn. Wat in uw geval de beste positie is, wordt tijdens het persoonlijk consult met u besproken.

 

De plaatsing geschiedt via een sneetje in de oksel, een sneetje langs de onderste helft in de boord van het tepelhof of een sneetje in de plooi onder de borst. Elke toegansweg heeft zijn voor en nadelen. 

Meestal kan U enkele uren later naar huis. De dag van de ingreep is er relatief weinig hinder, omdat de pijnstilling nog nawerkt. De dag nadien klagen patiënten van spierpijn.

 

 

Kan ik na een borstvergroting borstvoeding geven?

 

Ja, door de operatie verandert er niets aan de borstklier 

 

 

Wat is een A,B,C-cup ?

 

Men kan stellen dat het verschil in één cup ongeveer 200 tot 250 cc is. Alles hangt af van de textuur en elasticiteit van huid en de weefsels, de verhouding vet en klier. In de moderne lingerie is er een andere maatvoering dan in de klassieke lingerie, het kan dus erg verwarrend zijn. Visueel geeft het ook andere indrukken naargelang u smal of breed bent, klein of groot...

 

Wat is kapselvorming ?

 

Na een borstvergroting vormt zich rondom ieder implantaat een litteken, een bindweefselvlies, een zacht en natuurlijk kapsel.

 

Het gebeurd soms dat dit kapsel rondom het implantaat verhard of zich samentrekt na een oorzakelijke prikkel ( infectie, prothesescheurtje, lekkage...). 

 

De verharde kapselvorming of kapselcontractuur kan dan een vervorming of een verschuiving van de het implantaat veroorzaken. Het kan zelfs pijnlijk zijn. 

Met de moderne implantaten komt deze kapselverharding nog zelden voor. We zien wel patiënten met oude implantaten die kunnen lekken of scheurtjes vertonen en hierrond harde kapselvorming ontwikkelen.

 

Wat is het verschil tussen ronde en anatomische prothesen ?

Ronde prothesen zijn in doorsnede cirkelvormig en kunnen dan in profiel variëren van laag naar hoog. Vermits ze cirkelvormig zijn van doormeter mogen ze draaien en keren. Dit geeft geen gevolgen aan de vorm van de borst.

 

Anatomische prothesen zijn niet cirkelvormig in doorsnede maar in profielzicht zijn ze aan de onderzijde dikker dan aan de bovenzijde(druppelvorm). Indien ze zouden draaien vervormen ze de borst. Dit gebeurd maar zelden, maar is een nadeel. Deze gebruiken we enkel bij reconstructie van de borst na amputatie.

De moderne en nieuwe ronde cohesive gel implantaten hebben de voordelen van beide types. Ze nemen in elke positie een natuurlijke anatomische vorm aan en mogen draaien, zodat wij voor esthetische vergrotingen geen anatomische implantaten gebruiken.

 

Hoe lang gaan de protheses mee?

Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de implantaten na een borstvergroting mee gaan. Het kan levenslang zijn. Het is niet zo dat prothesen na een bepaalde tijd dienen vervangen te worden. 

Vaak worden borstimplantaten vervangen omdat patiënten met de jaren weer andere wensen hebben. De prothese blijft goed, maar het lichaam  veroudert en verandert zodat de prothese dient aangepast aan de nieuwe anatomische situatie.

 

Heb ik veel pijn na de operatie?

 

Dit verschilt van patiënt tot patiënt. Het wordt ervaren als spierpijn en kan met eenvoudige pijnstillers worden bestreden. Na 2 à 3 dagen is de pijn van een borstvergroting meestal verdwenen. 

Wat de eerste dagen na de ingreep ?

Enkele dagen rusten is belangrijk.De spierspanning kan de borst hard doen aanvoelen.

Er zijn soms klotsgeluidjes door vocht en lucht rond de implantaten (gevoel van krakende sneeuw of schuivende rijstkorrels). Er kan zelfs een zwelling van de bovenbuik zijn of van de flanken.

Soms zijn er lichte pijnscheuten over de borst heen, naar de schouderbladen toe op de rug of aan de binnenkant van de armen.

Bespreek met uw chirurg of een BH dragen noodzakelijk is. Sommige patiënten hebben baat mét een BH, anderen dragen soms beter géén BH. Beter geen BH dan een BH die snoert of hinder geeft.

Bewegen kan en mag naargelang het persoonlijk aanvoelen, zoals sporten voor de een na enkele weken kan, voor de ander weer later. Steeds "luisteren naar het eigen lichaam"

Moet ik de implantaten masseren?

Nee, bij de moderne protheses is dit niet meer nodig. Wel kan een massage een spierontspanning geven, die bijdraagt tot een sneller herstel.

Hoe bepaal ik welke maat borsten bij mij past?

Welke maat borsten bij jou past is heel persoonlijk. Staar je niet blind op een bepaalde cupmaat, want die wordt ook bepaald door de omtrek van de borstkas onder je borsten.

De plastisch chirurg zal je op de voor- en nadelen wijzen van grotere en kleinere prothesen. Breng foto’s mee naar de raadpleging met voorbeelden van borsten die je goed of niet goed vindt.  Een goede communicatie met je chirurg voor de ingreep is heel belangrijk.

Ik heb last van ingetrokken tepels, kan ik hier iets aan laten doen ?

Ingetrokken tepels of te grote kunnen gelijktijdig met de borstvergroting worden gecorrigeerd. De ingreep kan in het ziekenhuis onder narcose of ambulant onder plaatselijke verdoving. 

Heb je een grotere kans op borstkanker na een borstvergroting?

Nee, de kans op borstkanker na een borstvergroting is zeker niet groter. Er zijn zelfs studies die spreken van een kleinere kans, maar dit werd niet terdege bewezen.

Moet ik een mammografie laten uitvoeren ?

Een mammogram is vanaf 50 jaar aangewezen. Bespreek dit met uw gynaecoloog.

Kan ik siliconen vermijden ?

Dat is niet ons advies, maar als u dat wil, dient u te kiezen voor watergevulde implantaten. Deze voelen echter iets harder en minder lichaamseigen aan.

 

Patiënten die ervaring hebben met de twee soorten, vertellen ons dat de siliconen warmer zijn en minder of in het geheel niet voelbaar in buiklig.

Een beperkte borstvergroting kan ook met eigen vet. Hierbij bekomen we een vergroting van slechts één cup, vaak onvoldoende voor hetgeen de patiënt wenst.

Wanneer kan ik weer gaan werken?

U dient na de ingreep in ieder geval een paar dagen rust te nemen. Daarna speelt de aard van uw werk een rol.  Bureelwerk kan vaak na enkele dagen. Tillen en de armen boven het hoofd reiken zijn bijvoorbeeld de eerste week afgeraden en is vaak ook moeilijk.  Ook bukken kunt u de eerste weken beter vermijden. 

Zijn aan de ingreep risico’s verbonden?

Borstimplantaten kunnen in een zeer beperkt aantal gevallen een scheurtje vertonen of  lekken. Kapselvorming is reeds hoger vermeld. Zoals bij elke andere ingreep kan een infectie of nabloeding nadelig zijn.

Er is recent sprake van een lymfoom, dat zich kan vormen in het kapsel rond een getextureerde borstprothese. Het ‘anaplastisch grootcellig lymfoom’ (ALCL) is uiterst zeldzaam.

Het werd nooit aangetoond bij gladde implantaten of implantaten met een nanotextuur, die wij gebruiken.

Is er een registratie van mijn implantaten ?

Via het electronisch patiëntendossier van het A.Z. St. Augustinus is er steeds een registratie van de ingreep en de gebruikte implantaten.

Schermafdruk 2019-09-13 23.20.19.png