Borstvergroting- Antwerpen - implantaten-antwerpen-borstprothesen-kwaliteitsprothesen-prothesen achter de spier

Borstvergroting of borstaugmentatie.
 
 
Wat is het verhaal van de PIP-prothesen ?
 
Belangrijk is dat de fabricant van prothesen de nodige certificaten en europese erkenningen heeft, zodat deze voldoen aan de strengste gezondheidsinspecties en medische keuringen. Wij gebruiken alleen maar deze prothesen, die een brede erkenning genieten met ISO-, CE- en/of FDA-kwaliteitslabels.
 
In 2011 bleek een industriële oplichting, dat prothesen van het merk P.I.P. in de handel waren gebracht terwijl deze fabricant industriële siliconen verwerkten die medisch niet gebruikt mochten worden. Ze werden geluklkig nooit gebruikt on onze clinic.
 
Is er een registratie van mijn implantaten ?
 
De ingrepen met borstprothesen gaan door in het A.Z. St Augustinus. De ingreep, het verloop van operatie en anesthesie zijn geregistreerd in het electronisch patiëntendossier. In dit dossier worden eveneens de gegevens, fabricaat en lotnummers van uw omplantaten geregistreerd. In princiepe voor "eeuwig". Stel dat u vele jaren later deze gegevens alsnog wil achterhalen, zijn deze hier te verkrijgen. Ook uw huisarts kan hierin inzage hebben, als u dit toestaat.
 
Zijn de patiënten tevreden ?
 
De borstvergroting is een van de meest dankbare ingrepen in de praktijk van de plastisch chirurg.  Het is een vrij eenvoudige ingreep, die nauwelijks een litteken veroorzaakt.  Bovendien vult het een groot deel in van vrouwelijkheid, wat bijdraagt tot een groter psychologisch evenwicht en beter zelfbeeld.
 
Wat houdt de ingreep in?
 
Een borstvergroting houdt in dat de plastisch chirurg een implantaat inbrengt in uw borsten. Dit kan onder (achter)  de grote borstspier of onder het borstweefsel (voor de spier). Wat in uw geval de beste positie is, wordt tijdens het persoonlijk consult met u besproken. De plaatsing geschiedt via een sneetje in de oksel, een sneetje langs de onderste helft van de tepelhofboord of een sneetje in de plooi onder de borst. Elke toegansweg heeft zijn voor en nadelen. De methode via de navel kan enkel met watergevulde prothesen die dan voor de spier geplaatst worden, geen ideaal.  De meest courante methodes bij borstvergroting zijn via de plooi onder de borst en rond het tepelhof. Bij het positioneren besteedt de plastisch chirurg veel aandacht aan de symmetrie tussen beide borsten. De sneetjes sluit hij met hechtingen. Indien het nodig is, plaatst hij enkele drains om het wondvocht te kunnen afvoeren. De laatste jaren is de trend dat er minder of geen drains geplaatst worden.
 
Meestal kan U enkele uren later naar huis. De dag van de ingreep is er relatief weinig hinder, omdat de pijnstilling nog nawerkt. De dag nadien hebt u de meeste hinder, vooral spierpijn.
 
 
Kan ik na een borstvergroting borstvoeding geven?
 
Ja, door de operatie verandert er niets aan de borstklier 
 
 
Wat is een A,B,C-cup ?
 
Men kan stellen dat het verschil in één cup ongeveer 200 tot 250 cc is. Alles hangt af van de textuur-elasticiteit van huid en de weefsels, de verhouding vet en klier. In de moderne en fijne lingerie lijken de cups sneller groter dan in de klassieke lingerie, het kan dus erg verwarrend zijn. Visueel geeft het ook andere indrukken naarghelang u smal of breed bent, klein of groot...
         
 
                                                                                                                                                                                                               
Wat is kapselvorming ?
 
 
Na een borstvergroting vormt zich rond ieder implantaat een litteken, een bindweefselvlies. Normaal blijft dit vliesvormig litteken soepel, maar het kan ook verharden, verkalken of zich samentrekken. Het kan een vervorming of een verschuiving van de prothese veroorzaken. Het kan zelfs pijnlijk zijn. Studies tonen aan dat kapselvorming minder voorkomt indien de prothesen achter de spier zitten (de rechter foto).  Indien men een prothese toch voor de spier (de linker foto) plaatst, maakt men gebruik van textuur-implantaten, al dan niet met een polyurethaancoating.  Achter de spier zijn gladde prothesen vaak weer beter, maar er is geen eenduidigheid hierover in wetenschappelijke studies. Dual plane is een moderne zienswijze om de voordelen van 2 technieken te combineren.  Er bestaat medicatie om kapselvorming na een borstvergroting tegen te gaan.  Het gebruik van voltaren-patch, de eerste weken na de ingreep vermindert spierpijn en zou een bescherming zijn tegen kapselvorming.  Overleg dit met uw chirurg.
 
Kan storende kapselvorming aan één kant voorkomen ?
 
Ja, vaak komt het slechts aan één kant voor.  De echte oorzaak is nog niet bekend, maar het kan worden opgewekt door een uitlokkende factor die aan één kant plaats vindt (nabloeding, infectie) of het gebeurt zonder enig aantoonbare reden.  Het is géén allergie of overgevoeligheid aan prothesen.
 
Hoe groot is de kans op kapselvorming?
 
Bij de moderne protheses heeft men ongeveer 5 % kans dat een nieuwe operatie nodig is in verband met de kapselvorming na borstvergroting
(sinds het gebruik van de Motiva-implantaten is er haast geen kapselvorming meer opgemerkt in de praktijk van Dr. Coenen)
 
Wat is het verschil tussen ronde en anatomische prothesen ?
 
Ronde prothesen zijn niet echt rond (als een voetbal), dit is een misverstand. Ze zijn in doorsnede cirkelvormig en kunnen dan van profiel variëren van laag naar zeer hoog, m.a.w. van dun naar dik. In staande toestand nemen ze een natuurlijke anatomische vorm aan, indien de patiënt ligt vallen ze natuurlijk.  Vermits ze cirkelvormig zijn van doormeter mogen ze draaien, dit geeft geen gevolgen aan de vorm van de borst. Ze geven een natuurlijk resultaat wanneer ze geplaatst zijn op de goede hoogte in een borst die geen ptose (hangborst) vertoont.  Indien er tegelijk een hangborst is dient deze gelift of maakt men gebruik van specifieke prothesen die voor de spier geplaatst kunnen worden.

Anatomische prothesen zijn niet cirkelvormig in doorsnede maar in profielzicht zijn ze aan de onderzijde dikker dan aan de bovenzijde.(druppelvorm) Ze zijn zeer geschikt om een nieuwe borst te remodelleren bij borstreconstructie na amputaties of indien men prothesen liever voor de spier wenst te plaatsen. Ze geven soms een meerwaarde aan de vorm van de borst (reconstructie of vergroting bij A-minus-cup) maar kunnen bij keren of draaien een vormverandering van de borst veroorzaken wat een heringreep opdringt. Dit wordt verhinderd bij een polyurethaan-coating. Door de verschillende keuzes en werkwijzen zijn er ook verschillende kosten en prijzen. Bespreek met uw chirurg wat voor u het beste kan zijn.
 
Hoe lang gaan de protheses mee?
 
Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de protheses na een borstvergoting mee gaan.  Het kan levenslang zijn.  Het is niet zo dat prothesen na een bepaalde tijd dienen vervangen te worden. Soms dringt een hersteloperatie zich toch op wegens verschuiven van de prothese of een ander probleem. Het is inmiddels bewezen dat lekkende siliconen geen onmiddellijke bedreiging zijn voor de gezondheid. Vaak worden prothesen vervangen door andere prothesen omdat patiënten met de jaren weer andere wensen hebben. Let op : vaak blijft de prothese goed, maar veroudert en verandert het lichaam zodat de prothese dient aangepast aan de nieuwe anatomische situatie. Persartikel van 6 oktober 2012.
 
Heb ik veel pijn na de operatie?
 
Dit verschilt van patiënt tot patiënt. Het wordt meestal omschreven als spierpijn of een spierverrekking en kan met eenvoudige pijnstillers worden bestreden, paracetamol en/of ibuprofen. Na 2 à 3 dagen is de pijn van een borstvergroting meestal verdwenen. Er zijn uitzonderingen, geen pijn of soms patiënten die langer last hebben. Een goede pijnstilling is de combinatie van paracetamol en Ibuprofen, meerdere keren per dag.
 
 
Wat de eerste dagen na de ingreep ?
 
Enkele dagen rusten en relaxen is belangrijk. Het voelt nog niet normaal aan. De spierspanning kan het hard doen aanvoelen. Er zijn soms kleine klotsgeluidjes van vocht rond de protheses (gevoel van krakende sneeuw of schuivende rijstkorrels). Er kan zelfs een zwelling van de bovenbuik zijn of van de flanken. Soms zijn er lichte zenuwpijnscheuten over de borst heen, naar de schouderbladen toe op de rug of azan de binnenkant van de armen. Bespreek met uw chirurg of een BH dragen noodzakelijk is. Sommige patiënten hebben baat mét een BH, anderen dragen soms beter géén BH. Beter geen BH dan een BH die snoert of hinder geeft. Bewegen kan en mag naargelang het persoonlijk aanvoelen, zoals sporten voor de een na enkele weken kan, voor de ander weert later. Steeds "luisteren naar het eigen lichaam"
 
 
Moet ik de protheses masseren?
 
Nee, bij de moderne protheses is dit niet meer nodig. Wel kan een massage een ontspanning van de spieren geven, die bijdraagt tot een sneller herstel.
 
Mogen de borsten in de zon?
 
Daartegen is geen bezwaar. Het littekentje mag alleen het eerste half jaar niet worden blootgesteld aan UV-stralen zonder enige bescherming. Hoge factor zonnecrèmes ! Dit geldt niet alleen voor een borstvergroting maar ook bij andere esthetische operaties.
 
Hoe bepaal ik welke maat borsten bij mij past?


Welke maat borsten bij jou past is heel persoonlijk. Staar je niet blind op een bepaalde cupmaat, want die wordt ook bepaald door de omtrek van de borstkas onder je borsten. Een goede plastisch chirurg zal je op de voor- en nadelen wijzen van grotere en kleinere prothesen. Breng foto’s mee naar de raadpleging met voorbeelden van borsten die je goed of niet goed vindt.  Een goede communicatie met je chirurg voor de ingreep is heel belangrijk.
 
Ik heb last van ingetrokken tepels, kan ik hier iets aan laten doen ?
 
Ingetrokken tepels of te grote kunnen gelijktijdig met de borstvergroting worden gecorrigeerd. De ingreep kan in het ziekenhuis onder narcose of ambulant onder plaatselijke verdoving. 
 
Heb je een grotere kans op borstkanker na een borstvergroting?
 
Nee, de kans op borstkanker na een borstvergroting is zeker niet groter. Er zijn zelfs studies die spreken van een kleinere kans, maar dit werd niet terdege bewezen. Er is tevens nooit bewezen dat PIP-prothesen kankerverwekkend zouden zijn (januari 2012). Vergeet niet dat een belangrijk aantal vrouwelijke patiênten ooit in haar leven een borsttumor ontwikkelt, of ze nu prothesen heeft of niet. Er is geen verband, maar dit is voor journalisten bijvoorbeeld in in het PIP-verhaal verwarrend.
 
Moet ik een mammografie laten uitvoeren ?

The advice around mammography is very confusing. It depends whether you read an American or a Canadian publication. The Americans say that you should have a mammogram every year after age 40. But the Canadians believe that following this advice will lead to far too many unnecessary biopsies. Our rules are a mammogram every two years after age 50 – unless you have a significant family history. 

 
Kan ik siliconen vermijden ?
 
Dat is niet ons advies, maar als u dat per sé wil, dient u te kiezen voor watergevulde prothesen. Deze voelen echter iets harder en minder lichaamseigen aan. Patiënten die ervaring hebben met de twee soorten, vertellen ons dat de siliconen warmer zijn en minder of in het geheel niet voelbaar in buiklig.
 
Wanneer kan ik weer gaan werken?
 
U dient na de ingreep in ieder geval een paar dagen rust te nemen. Daarna speelt de aard van uw werk een rol.  Bureelwerk kan vaak na enkele dagen.  Tillen en de armen boven het hoofd reiken zijn bijvoorbeeld de eerste week afgeraden en is vaak ook moeilijk.  Ook bukken kunt u de eerste weken betervermijden. 
 
Zijn aan de ingreep risico’s verbonden?
 
Borstimplantaten kunnen in een zeer beperkt aantal gevallen gaan plooien of lekken. Ook kan kapselvorming optreden (zie kapselvorming). Zoals bij elke andere ingreep kan een infectie of nabloeding nadelig zijn.
 
Er bestaat één type gezwel dat zich specifiek kan vormen in het kapsel rond een getextureerde borstprothese. Het werd nooit aangetoond bij gladde implantaten of implantaten met een nanotextuur. Dit gezwel heet het ‘anaplastisch grootcellig lymfoom’ (ALCL). Dit is uiterst zeldzaam. Het ALCL geeft als symptoom meestal een plotse vochtophoping rond een borstprothese maanden tot jaren na de operatie. Dit gezwel is doorgaans weinig agressief en kan goed worden behandeld. Daarom is het belangrijk dat elke vochtcollectie rond een borstprothese wordt onderzocht op CD30+ en Alk1-Neg., zodat deze zeldzame ziekte kan worden uitgesloten.