CDCcopyGZA

Chirurgisch dagcentrum - Onthaal

Welkom in het chirurgisch dagcentrum

Mijnheer, Mevrouw

U wordt binnenkort opgenomen in het chirurgisch dagcentrum van campus Sint-Augustinus. Ons team heet u alvast van harte welkom!

Steeds meer ingrepen kunnen gebeuren zonder overnachting in het ziekenhuis. Op campus Sint-Augustinus vinden deze ingrepen plaats in een speciaal daarvoor gebouwde afdeling. Hierdoor verblijft u als patiënt van opname tot ontslag in een afzonderlijk deel van het ziekenhuis, waar extra aandacht wordt besteed aan de noden van de ambulante patiënt. Een vlotte en kwalitatief hoogstaande dienstverlening door een gemotiveerd en gespecialiseerd team moet ervoor zorgen dat uw bezoek aan ons chirurgisch dagcentrum op een aangename manier verloopt. Onze jongste patiëntjes krijgen bijzondere aandacht in een afzonderlijk deel, speciaal voor kinderen.

In deze infobrochure vindt u heel wat praktische informatie en richtlijnen. Omdat ze belangrijk zijn voor een goed verloop van de opname en van uw 

herstel nadien, vragen wij u om alles aandachtig door te nemen. U kunt deze informatie ook raadplegen op onze website www.dagziekenhuisSA.be.

Hebt u na het lezen nog vragen, dan kunt u uiteraard steeds bij onze artsen en verpleegkundigen terecht.

Wij danken u voor het vertrouwen en wensen u een aangenaam verblijf en een spoedig herstel.

Wat u moet weten over het chirurgisch dagcentrum

U kunt in het chirurgisch dagcentrum terecht van maandag tot vrijdag en dit van 7 tot 21 uur Het dagcentrum beschikt over een eigen parking en ingang, gelegen aan de Spoorweglaan, rechts naast de inrit voor de dienst spoedgevallen.

In overleg met uw behandelend arts kunt u kiezen uit een één- of meerpersoonskamer. Wordt u behandeld onder plaatselijke verdoving, dan moet u niet op een kamer verblijven. Na de ingreep kunt u dan meteen terecht in onze lounge, waar u na een hapje en een drankje het dagcentrum mag verlaten.

Het chirurgisch dagcentrum staat onder de leiding van medisch coördinator, dr. Peter Dreessen. Ons team van 30 verpleegkundigen wordt geleid door hoofdverpleegkundige Peter Peeters en adjunct-hoofdverpleegkundige Liesbet Lombaerts. Wij kunnen rekenen op de ondersteuning van zorgkundigen, logistieke medewerkers en een medisch secretariaat.

De voorbereiding

Wanneer u op consultatie komt, geeft uw arts u een preoperatieve vragenlijst voor de anesthesie en een toestemmingsformulier. U kunt deze formulieren ook op onze website terugvinden. Deze documenten brengt u volledig ingevuld en ondertekend mee op de dag van uw opname.

Hebt u een hospitalisatieverzekering, dan geeft u uw verzekeringsmaatschappij best zo vlug mogelijk een seintje. Informeer bij uw ziekenfonds naar uw verzekeringstoestand of naar die van uw kind.

U meldt zich nuchter aan op het dagcentrum, op het afgesproken uur. Nuchter betekent dat u zes uur voor de ingreep niet meer gegeten heeft. Water of thee (zonder melk) mag u wel drinken tot twee uur voor de operatie. Kinderen mogen tot zes uur voor de operatie nog melk drinken en tot vier uur voor de operatie nog borstvoeding krijgen. Niet nuchter zijn voor een ingreep kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In dat geval moet uw operatie uitgesteld worden.

Uw huisarts, chirurg of anesthesist kan u meer uitleg geven over het gebruik van uw thuismedicatie. In regel neemt u alles gewoon door, behalve bepaalde bloedverdunners. Stel (best in overleg met uw huisarts) in ieder geval een lijstje op met de medicijnen die u neemt en breng dit mee. Moet u de dag van de ingreep iets innemen, dat mag dit met een klein slokje water.

Tijdens uw verblijf op het CDC mag u zich laten vergezellen door maximum 1 persoon. Zo blijft de rust gegarandeerd die nodig is voor de goede werking van het dagcentrum. Wordt uw kind geopereerd, dan mag één van de ouders het kind begeleiden tot in de operatiezaal. Tijdens de ingreep wacht u als ouder in de wachtzaal. Bij aankomst van uw kind op de ontwaakafdeling zal een van onze verpleegkundigen u komen halen en verder begeleiden. Broertjes en zusjes blijven die dag thuis. Voorzie steeds opvang voor een volledige dag!

Hygiëne voor de operatie

Een goede lichaamshygiëne vermindert het risico op infecties. Daarom vragen we u voor iedere operatie om een douche te nemen met een neutrale zeep en een gewone shampoo. Op aanraden van uw behandelend arts kunt u iso-Betadine Uniwash® gebruiken.

 • Was u grondig de dag vóór de ingreep en de ochtend van de ingreep, bij voorkeur onder de douche.
 • Besteed bijzondere aandacht aan de huidplooien zoals oksels, liezen, navel en bilnaad en ook aan de ruimte tussen uw tenen. Spoel uw lichaam goed af zodat er geen zeepresten achterblijven en droog u af met een zuivere handdoek.
 • Was ook uw haren met een gewone shampoo of met de Uniwash®.
 • Besteed aandacht aan mond- en tandhygiëne: poets uw tanden.
 • Zorg dat de nagels van uw vingers en tenen kort en proper zijn, en geen nagellak en kunstnagels bevatten. Via de vingertip wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten tijdens de operatie. De aanwezigheid van nagellak en/of kunstnagels, belemmert dit.
 • Breng geen henna aan op uw nagels, hand- of voetrug.
 • Onthaar u niet met een scheermesje. Hierdoor kunnen huidbeschadigingen optreden, waardoor een infectierisico ontstaat. Het ontharen gebeurt, indien nodig, in het ziekenhuis zelf met een medische tondeuse.
 • Breng de ochtend van de ingreep geen make-up of bodylotion aan.

Juwelen zoals een ring (inclusief trouwring), piercings, horloge, halsketting, armband, oorbellen, ... mag u niet dragen tijdens de operatie. Deze kunnen immers brandwonden veroorzaken wanneer er gebruikgemaakt wordt van elektrocoagulatie. Zoals alle waardevolle voorwerpen, laat u juwelen best thuis. Tandprothesen, lenzen of een bril kunt u bewaren in een locker samen met uw kleding en portefeuille.

Wat brengt u zeker mee?

Wij vragen u om volgende zaken zeker mee te brengen:

 • uw identiteitskaart
 • uw SIS-kaart
 • de ingevulde preoperatieve vragenlijst en het toestemmingsformulier
 • een lijst met uw thuismedicatie (opgesteld in overleg met uw huisarts)
 • gegevens van preoperatieve onderzoeken (recente laboresulaten, EKG, foto’s die in een ander ziekenhuis werden genomen, …), verzekeringsdocumenten

Waardevolle voorwerpen, grote tassen of koffers laat u best thuis.

In het chirurgisch dagcentrum is er speelgoed voorzien voor de allerkleinsten. Het is uiteraard toegelaten om eigen speelgoed mee te brengen maar aangezien u er zelf verantwoordelijk voor bent, houdt u dit beter beperkt.

Hoe verneemt u het uur van opname?

Wanneer er in overleg met uw arts gekozen wordt voor een ingreep in het chirurgisch dagcentrum, wordt er enkel een dag van behandeling vastgelegd. Om het uur van uw opname te kennen, neemt u in elk geval de werkdag vóór de ingreep tussen 14 en 18 uur zelf contact op met het chirurgisch dagcentrum via het nummer 03 443 48 90. Staat uw ingreep op een maandag gepland, dan belt u de vrijdag voordien.

Het secretariaat geeft u meer informatie over het uur van uw opname en overloopt samen met u enkele praktische zaken. Algemeen kan gesteld worden dat u zich anderhalf uur voor het begin van de operatie zal moeten aanmelden, zodat onze verpleegkundigen u tijdig kunnen voorbereiden op uw ingreep.

Omdat wij uw verblijf zo comfortabel mogelijk willen maken en het wachten tot een minimum willen beperken, is het belangrijk dat u zich strikt aan het afgesproken uur houdt. Houd er wel rekening mee dat er ondanks een goede planning steeds onvoorziene omstandigheden kunnen optreden, waardoor u wat vroeger of later dan afgesproken zal worden geholpen.

Bent u de dag van de ingreep ziek of kunt u wegens omstandigheden niet geopereerd worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met het secretariaat.

De anesthesie

De anesthesist zal met u de vorm van anesthesie bespreken die voor u het meest aangewezen is (volledige of plaatselijke verdoving) in functie van de geplande ingreep. Hierbij zal in de mate van het medisch mogelijke, rekening worden gehouden met uw persoonlijke voorkeur.

Algemene of volledige verdoving

Vindt uw operatie plaats onder algemene of volledige verdoving, dan krijgt u in de voorbereidingskamer een infuus in de arm waarlangs de anesthesist een pijnstiller, een slaapmiddel en eventueel een spierontspanner inspuit. Zodra u slaapt, plaatst de anesthesist ook een buisje in uw keel om uw ademhaling gedurende de narcose te controleren.

Kinderen worden meestal verdoofd via een maskertje met slaapgas, al kan dit ook via een prikje in de arm.

Locoregionale of plaatselijke verdoving

Bij een ingreep onder locoregionale of plaatselijke verdoving wordt enkel het te opereren deel van het lichaam gevoelloos gemaakt. Dit gebeurt door de inspuiting van een verdovingsmiddel rond een zenuw. Bijvoorbeeld: een prik in de rug tussen de wervels voor een knieoperatie (spinale verdoving), een prik in de hals voor een schouder- of armoperatie of een prik in de arm voor een ingreep aan de hand.

Bij een locoregionale verdoving blijft u bij bewustzijn. Als u dat wenst, kunt u wel een licht slaapmiddel krijgen om tijdens de ingreep te ontspannen.

Deze vorm van verdoving is niet mogelijk voor alle operaties.

Hoe verloopt een opname?

De wachtzaal

U meldt zich aan op het secretariaat van het chirurgisch dagcentrum op het afgesproken uur. Onze secretaresse overloopt met u uw persoonlijke gegevens en geeft zo nodig nog extra informatie. U neemt plaats in de wachtzaal tot onze verpleegkundige u komt halen om met de preoperatieve voorbereidingen te starten. Wordt u opgenomen voor een ingreep omwille van cataract, dan gaan we op een afzonderlijke plaats in de wachtzaal meteen al van start met het inbrengen van oogdruppels.

De kleedkamer

U kleedt zich om in de kleedkamer en krijgt een locker ter beschikking voor het opbergen van kleding en andere persoonlijke voorwerpen. Alles wat u niet nodig hebt, laat u die dag beter thuis. U krijgt van ons een operatieschortje en moet zelf dus geen pyjama meebrengen. Ook voor onze jongste patiëntjes zijn er operatieschortjes voorzien.

De prenarcoseruimte

Onze verpleegkundige zal u vervolgens begeleiden naar de prenarcoseruimte waar hij of zij samen met u uw gegevens overloopt en uw identificatiearmbandje aandoet. Dit armbandje is verplicht en draagt u gedurende uw ganse verblijf op het chirurgisch dagcentrum.

De anesthesist komt bij u langs en zal samen met de verpleegkundige opnieuw uw gegevens overlopen. Dit is een wettelijk bepaalde procedure, ter verhoging van uw veiligheid. Schrik dus niet als wij u tijdens uw verblijf meerdere malen dezelfde vragen stellen.

Ook de chirurg komt voor de ingreep bij u langs zodat u de kans krijgt om nog enkele vragen te stellen.

Afhankelijk van het type verdoving is het mogelijk dat wij hier al mee starten in de prenarcoseruimte.

De operatiezaal

De verpleegkundige van de operatiezaal bereidt de zaal voor en komt u afhalen in de prenarcoseruimte. Hij of zij blijft gedurende de ingreep bij u in de zaal en helpt de anesthesist en de chirurg.

De recovery

Na de operatie gaat u naar de recovery waar u verder opgevolgd wordt. Ook bij een ingreep onder plaatselijke verdoving zult u meestal nog een kwartiertje gevolgd worden op de recovery. Onze verpleegkundigen controleren uw bloeddruk, het verband, … en noteren alles in het patiëntendossier.

De kamer of lounge

Na de operatie brengen wij u naar de kamer, waar de verpleegkundige nauwgezet uw parameters en verband controleert en u indien nodig medicijnen kan geven tegen pijn of misselijkheid. Wanneer alles in orde is, krijgt u iets te eten en te drinken.

Is uw arts langsgeweest op de kamer, dan mag u onder begeleiding naar huis. U kunt ook op hem of haar wachten in de lounge.

Onderging u een ingreep onder plaatselijke verdoving, dan mag u in de regel onmiddellijk naar de lounge. Daar krijgt u een drankje en een kleine versnapering terwijl de verpleegkundige uw dossier afwerkt.

Het ontslag

Na de operatie komt de chirurg bij u langs voor een korte samenvatting van de ingreep en spreekt hij of zij met u af wanneer u naar huis mag. Wij zorgen voor de nodige informatie en pijnstilling zodat u vervolgens onder begeleiding het chirurgisch dagcentrum kunt verlaten. U ontvangt ook een document met postoperatieve richtlijnen. Dit zijn richtlijnen die door de chirurg, anesthesist en verpleegkundigen zijn opgesteld om u de eerste dagen na uw ingreep zo goed mogelijk te helpen. Neem deze zeer aandachtig door en volg ze nauwgezet op.

De dag na uw ingreep kan een van onze medewerkers u telefonisch contacteren om te informeren naar uw ervaringen en uw toestand. Samen met u zullen wij kort een postoperatieve vragenlijst overlopen. Dit evaluatieformulier is ook beschikbaar op onze website. Als u niet werd opgebeld mag u deze lijst nadien ook steeds zelf naar ons terugsturen. Deze informatie helpt ons immers om u in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn.

Algemene postoperatieve richtlijnen

Hierbij bezorgen wij u enkele praktische richtlijnen voor het goede verloop na de dagbehandeling. Als u na het lezen nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw behandelend arts of met het dagziekenhuis.

Op de dag van de operatie kunt u zich slaperig of wat duizelig voelen door de verdoving. Gewoonlijk zijn deze symptomen van voorbijgaande aard.

Misselijkheid en braken

Bij misselijkheid of overgeven kunt u een middel tegen braken nemen (bv. Motilium® Instant of siroop).

Pijn

Als u geen andere specifieke richtlijnen meekreeg, neemt u bij pijn een klassiek hoofdpijnmiddel (paracetamol, bv. Dafalgan®, Perdolan®) of bij hevige pijn een reumamiddel (ibuprofen, bv. Brufen®; niet nemen bij vroeger maaglijden). Let er wel op dat u minstens vier uur tussen elke inname laat.

Voeding

Als u zich niet misselijk voelt, mag u ’s avonds een lichte maaltijd nemen. De dag na de ingreep neemt u uw normaal eetpatroon weer op. Wij raden u af om de eerste 24 uur na de ingreep alcohol te drinken.

Wondverzorging

Als u een verband hebt, laat u dat ter plaatse tot de controle van de chirurg of huisarts, tenzij u andere instructies kreeg. Als het toch vroeger loskomt, brengt u een steriel verband aan zonder de wonde aan te raken. Zo voorkomt u infecties.

Om een bloeding te stelpen, kunt u best een drukverband aanleggen of een zuiver washandje met ijs op de wonde leggen. Leg het ijs niet rechtstreeks op de huid om een brandwonde te voorkomen. Als u de bloeding niet kunt stoppen, blijft u druk uitoefenen op de wonde en neemt u contact op met de arts, het dagziekenhuis of de dienst spoedgevallen.

Werk- of schoolhervatting

Vraag aan uw behandelend arts een briefje voor uw werkgever of voor de school.

Bij problemen

Bij eventuele problemen zoals aanhoudend bloedverlies, blijvende misselijkheid, braken of overdreven pijn neemt u contact op met uw huisarts of met uw behandelend chirurg.

In dringende gevallen kunt u telefoneren naar:

 • het dagziekenhuis (van 7 tot 20.30 uur), tel. 03 443 48 90;
 • de spoedgevallendienst van het ziekenhuis tel. 03 443 39 00.

Voorzieningen

Zoals eerder al werd aangegeven, is het chirurgisch dagcentrum een afzonderlijke eenheid binnen het ziekenhuis. Wij proberen om onze patiënten op een vlotte en comfortabele manier te helpen en daarom is het heel belangrijk dat de rust en het overzicht ten allen tijde bewaard blijven.

Als begeleider van een patiënt kunt u tijdens de ingreep rustig naar de cafetaria van het ziekenhuis gaan of eventueel naar huis. Wij zullen u een duidelijk richtuur aangeven waarop de patiënt na de ingreep op de kamer of in de lounge zal zijn. Als ouder mag u de hele tijd bij uw kind blijven, behalve tijdens de operatie zelf.

Net zoals in de rest van het ziekenhuis is gsm-gebruik ook in het dagcentrum toegestaan. Aan de balie kunt u bovendien een code bekomen waardoor u toegang krijgt tot internet. Verder beschikt het ziekenhuis over een bankautomaat, een winkeltje en een cafetaria. In het ziekenhuis en in het chirurgisch dagcentrum geldt er een algemeen rookverbod.

Andere diensten

De medewerkers van onze sociale dienst kunnen u of uw familie helpen bij het oplossen van moeilijkheden die ontstaan ten gevolge van uw opname of behandeling. Ook voor informatie, advies en begeleiding bij financiële, materiële, familiale of persoonlijke problemen, kunt u steeds op hen een beroep doen. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk.

U kunt de sociale dienst dagelijks bereiken tussen 8.30 en 17 uur op het nummer 03 443 37 90.

Wanneer u niet tevreden bent over een bepaald aspect van de zorg- en dienstverlening, vernemen onze zorgverleners dit graag persoonlijk van u. Zij kunnen u zelf meestal de beste informatie geven.

Wanneer dit toch niet mogelijk is, kunt u zich richten tot de ombudsdienst van het ziekenhuis. Op de website van het ziekenhuis kunt u alle contactgegevens terugvinden. U kunt de dienst ook bereiken:

Betaling

Wanneer u bent aangesloten bij een ziekenfonds hoeft u bij de opname niets te betalen. Opteert u voor een privékamer dan zal het kamersupplement achteraf verrekend worden; hierbij kunnen ook ereloonsupplementen van de artsen van toepassing zijn. Alle details in dit verband zijn beschreven in het document “Opnameverklaring” dat u vindt in de informatiebundel of dat u bij opname ter ondertekening wordt bezorgd. Dit document staat ook op de website van het dagziekenhuis, samen met een uitgebreide toelichting.

Wanneer u niet in regel bent met het ziekenfonds vragen wij u een voorschot dat afhankelijk is van het type ingreep.

Contactgegevens

Chirurgisch dagcentrum

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus

Oosterveldlaan 24

BE-2610 WILRIJK

 • GPS parking CDC

Spoorweglaan 65, 2610 Wilrijk

 • Telefoon chirurgisch dagcentrum:

03 443 48 90 (op weekdagen van 7 tot 19 uur.)

 • Telefoon dienst spoedgevallen:

03 443 39 00