lekkende - zwetende - of lekke siliconen prothesen na borstvergroting - Dr. Coenen - Antwerpen

 

Recente pers : "1 op 3 patiënten ondergaat reïnterventie na borstvergroting" ?

 

 

"Een implantaat kan levenslang goed blijven" : het moet niet om de 10 jaar vervangen te worden zoals vaak gesuggereerd werd in de media. Er is in de jaren '90 een wettelijk dispuut geweest met siliconenfabrikanten over de garantie,30 jaar versus 10 jaar. Toen geopteerd werd voor 10 jaar, werd dit geinterprteteerd als dat deze dan vervangen moesten worden, misverstand dus. Inmiddels geven de meeste leveranciers / fabrikanten weer 'levenslang' omruilgarantie bij lekkage of defect. Er blijven dan enkel kliniek- en narcosekosten.

Als je bedenkt dat de kandidaat borstvergrotingspatiënt alsmaar jonger wordt, dan is het niet moeilijk om vooraf te stellen dat 1 op 3 van deze patiënten ergens in hun levensloop een reïnterventie zal ondergaan voor deze implanten. Vergelijk dit eens met andere implantaten ! ( tandheelkunde, orthopedie...)  De reden voor reïnterventie is vaak echter niet medisch, maar vaak omdat deze patiënten hiervoor kiezen wegens andere esthetische wensen. Bijkomend zal het vrouwenlichaam in haar levensloop drastische veranderingen ondergaan nav zwangerschap, gewichtsschommelingen, menopauze, wat ook een andere verhouding geeft van deze zelfde prothese tov een veranderend lichaam.

Dat er de laatste decennia een verhouding van een op drie een reïnterventie nodig had, zal bovendien te wijten zijn aan de lage kwaliteit van de eerste generatie prothesen. De eerste prothese kwam op de markt in 1962 (van het merk Dow Corning). Van de eerste generatie implantaten dienden niet 1 op 3 vervangen maar bijna 10 op 10. Toch zien wij patiënten met prothesen van 30 jaar geleden (mindere kwaliteit) die nog steeds goed zijn.

Ook de incidentie van kapselcontractuur is enorm gedaald en de ernstige vormen van kapselcontractuur die ik in het begin van mijn praktijk zag (1990) komen haast niet meer voor.

De cijfers moeten gezien worden in hun tijdskader en in verhouding tot de kwaliteit van de produkten en de chirurgen die de ingrepen uitvoeren. Er zullen terug longitudinale studies dienen gehouden, om voor elk decenium opnieuw deze cijfers te bekijken, afstand nemend van de vrijwillige heringrepen zonder medische reden.

Borstvergroting blijft één van de meest dankbare ingrepen in onze praktijk. Patiënten die realistisch zijn en goed ingelicht zul je zelden horen klagen over de opvolging van hun ingreep, al dient een heringreep te gebeuren. 

 

Dr. Cl. Coenen, plastisch chirurg
dienstverantwoordelijke plastische heelkunde
AZ St. Augustinus -  Wilrijk